Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Πως βγάζω screenshot σε υπολογιστή

Πολύ συχνά θέλουμε να κρατήσουμε το στιγμιότυπο της οθόνης τουυπολογιστή μας την ώρα που δουλεύουμε. Κι αυτό γιατί πολλές φορές είναι πιο εύκολο να δείξουμε σε κάποιον την οθόνη μας από το να προσπαθήσουμε να του εξηγήσουμε. 

πως θα πάρουμε screenshot από υπολογιστήΞέρουμε, όμως πως να το κάνουμε; Γίνεται απλά με το πάτημα ενός κουμπιού ή χρειάζεται κάτι παραπάνω όπως για παράδειγμα κάποιο πρόγραμμα ή ειδική εφαρμογή; 

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι μονοσήμαντη και αυτό γιατί το πως θαβγάλουμε το screenshot από την οθόνη μας εξαρτάται τόσο από το είδος της συσκευής όσο και από το λειτουργικό της σύστημα. 

Για παράδειγμα, άλλη διαδικασία ακολουθούμε σε έναν υπολογιστή με windows, άλλη σε ένα mac, ενώ υπάρχουν και διαφορές ανάμεσα στις διάφορες εκδόσεις του εκάστοτε λειτουργικού συστήματος. 

Πως βγάζω screenshot σε υπολογιστή ή laptop με windows

Τα windows μας δίνουν τρεις δυνατότητες για screen capture. Η πρώτη αφορά την αποθήκευση της οθόνης μας σε αρχείο, η δεύτερη την διατήρηση της εικόνας στο πρόχειρο και η τρίτη την αποθήκευση ενός μεμονωμένου παραθύρου. 

Για να αποθηκεύσετε το screenshot απευθείας σε αρχείο εικόνας, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο των windows (αυτό με το λογότυπο) και πατήστε το πλήκτρο printscreen (PrtScn). Το αρχείο αποθηκεύεται στον φάκελο screenshots μέσα στον φάκελο εικόνες. 

screenshot σε windows pc ή laptop

Αν δεν θέλετε να αποθηκεύσετε την εικόνα, αλλά να την κρατήσετε στο πρόχειρο για να την επικολλήσετε σε κάποιο πρόγραμμα, τότε πιέστε απλά το πλήκτρο printscreen

Για να κρατήσετε μόνο ένα συγκεκριμένο παράθυρο, επιλέξτε το και πατήστε τον συνδυασμό πλήκτρων Alt+PrtScn. Η εικόνα φυλάσσεται στο πρόχειρο και μπορείτε να την επικολλήσετε σε όποιο πρόγραμμα επιθυμείτε. 

printscreen με το snipping toolΣημειώστε εδώ ότι οι συνδυασμοί αυτοί ίσως δεν ισχύουν σε παλιότερες εκδόσεις των windows. 

Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιείτε πάντα το πλήκτρο printscreen ή φυσικά κάποιο από τα πολλά προγράμματα που κάνουν αυτή τη δουλειά, όπως είναι για παράδειγμα το snipping tool. 

Πως βγάζω screenshot σε υπολογιστή με macintosh (imac ή macbook)

Σε υπολογιστή με mac υπάρχει η δυνατότητα να πάρετε screenshot της οθόνης σας σε αρχείο πατώντας τον συνδυασμό πλήκτρωνcmd+shift+3

Πατώντας τα πλήκτρα αυτά ακούγεται ο ήχος κλείστρου (φωτογραφικής μηχανής) και το στιγμιότυπο σας αποθηκέυευται στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. 

λήψη screenshot σε mac

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε μόνο ένα παράθυρο πρέπει να κάνετε το εξής: Αρχικά πατάτε cmd+shift+4. Κατόπιν πιέζετε το space και ο κέρσορας μετατρέπεται σε φωτογραφική μηχανή. 

Επιλέγετε το παράθυρο που θέλετε με ένα απλό αριστερό κλικ. Αυτό ήταν. Το screenshot σας αποθηκεύτηκε στον υπολογιστή σας και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου