Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014

Το μέλλον των επιχειρήσεων βρίσκεται στο Cloud Computing

Το μέλλον των επιχειρήσεων βρίσκεται στο Cloud Computing
Πριν από περίπου μισό αιώνα, το 1950, ο Herb Grosch, επιστήμονας και συγγραφέας του βιβλίου «Ο νόμος του Grosch» συνέλαβε την ιδέα της λειτουργίας μιας υπηρεσίας που θα έτρεχε δεδομένα για ολόκληρο τον κόσμο. Κάπως έτσι έγινε η πρώτη σύλληψη της ιδέας αυτού που σήμερα ονομάζουμε Cloud Computing.

Συνέντευξη στη Νίκη Παπάζογλου

Βέβαια η χρονολόγηση της ιδέα δεν συμβαδίζει με αυτή της ονομασίας. Η πρώτη προσπάθεια καθιέρωσης της ονομασίας cloud έγινε το1997 από την εταιρεία NefCentric. Η προσπάθεια δεν είχε αίσιο τέλος αφού δεν μπορούσε να αποδειχθεί η πατρότητα του όρου. Τον Απρίλιο του 2011 η έκφραση «cloud of Computers» εμφανίζεται σε ένα άρθρο των New York Times για να περιγράψει την τεχνολογία net. Ωστόσο έπρεπε να περιμένουμε μέχρι την 9η Αυγούστου 2006 για να εντοπίσουμε το πρώτο σημάδι της έκφρασης με τον τρόπο που σήμερα χρησιμοποιείται, σε δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Google, Eric Schmidt, στα πλαίσια μιας ημερίδας για τις μηχανές αναζήτησης.

Έκτοτε ο όρος «cloud computing» γίνεται τόσο δημοφιλής που μερικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί, προσπαθούν να τον οικειοποιηθούν κατοχυρώνοντας τον. Όμως είναι πλέον αργά. Η αμερικανική διοίκηση απορρίπτει το αίτημα βασιζόμενη στο επιχείρημα πως η έκφραση έχει ήδη εισαχθεί στην κοινή καθημερινή γλώσσα. Το σίγουρο όμως είναι, πως είχε εισαχθεί και στην κοινή καθημερινή ζωή.

Σήμερα, 64 χρόνια μετά από τον νόμο του Grosch, το cloud computing έχει κατακτήσει τον επιχειρηματικό κι όχι μόνο κόσμο, ενώ χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των χρηστών του διαδικτύου. Μέχρι το 2015, αναμένεται να δημιουργήσει σχεδόν 14 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας παγκοσμίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία IDC και δημοσιοποιήθηκαν από τη Microsoft, ενώ μέχρι την ίδια χρονιά, τα έσοδα από την καινοτομία στο cloud μπορούν να φτάσουν το 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Οι ειδικοί του χώρου υποστηρίζουν ότι το cloud θα αποτελέσει το μέλλον της επιχειρηματικής τεχνολογίας, για την ακρίβεια μάλιστα το λαμπρό μέλλον της, προσφέροντας εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου