Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014

Τι είναι το Android;

Τα τελευταία χρόνια το Android έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Συχνά γινόμαστε μάρτυρες συζητήσεων ή και καυγάδων για το τι μπορεί να κάνει και τι όχι. Μόνο καφέ δεν μας έχουν πει ότι κάνει μέχρι τώρα. :) 

Τι είναι όμως το Android; Για να δούμε! 

Κινητές συσκευές με AndroidΣτην πραγματικότητα λοιπόν το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί τον πυρήνα του Linux σχεδιασμένο για κινητές συσκευές με οθόνες αφής όπως smartphones και tablets

Ακριβώς δηλαδή ότι είναι τα Windows, τα Macintosh και τα Linux για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. 

Το όνομα του είναι ελληνικής προέλευσης και σημαίνει Ανδροειδές, δηλαδή ανθρωπόμορφο ρομπότ

Άλλωστε και το λογότυπο του, το οποίο δημιουργήθηκε από την γραφίστρια Irina Blok, είναι ένα ρομποτάκι χρώματος ανοιχτού πράσινου.


Ακριβώς επειδή αρχικά σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί σε συσκευές με οθόνες αφής (touchscreen) περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό αντίστοιχων λειτουργιών συμπεριλαμβανομένου και εικονικού πληκτρολογίου. 

Επίσης υποστηρίζει υπηρεσίες φωνής, δηλαδή τηλεφωνικές κλήσεις, υπηρεσίες σύντομων μηνυμάτων SMS και αποστολή μηνυμάτων πολυμέσων MMS. 

Στην πορεία ωστόσο χρησιμοποιήθηκε και σε πλήθος άλλων συσκευών όπως έξυπνες τηλεοράσεις, κονσόλες, ψηφιακές μηχανές κλπ. 

Το λειτουργικό σύστημα Android αναπτύχθηκε αρχικά από την ομώνυμη εταιρία Android Inc. η οποία εξαγοράστηκε από την Google το 2005. 

Το Android αναpτύχθηκε από την GoogleΗ πρώτη επίσημη παρουσίαση του ωστόσο, πραγματοποιήθηκε δυο χρόνια αργότερα τον Νοέμβριο του 2007 με την ταυτόχρονη ίδρυση της κοινοπραξίας Open Handset Alliance, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη και εξέλιξη προτύπων για κινητές συσκευές. 

Το λειτουργικό διατίθεται ελεύθερα σύμφωνα με την άδεια λογισμικού Apache License. 

Στο πλαίσιο αυτό επιτρέπεται σε τρίτους κατασκευαστές να ενσωματώσουν δικό τους κώδικα γραμμένο σε Java χρησιμοποιώντας εργαλειοθήκες της εταιρίας. 

Οι λειτουργίες του Android είναι πάρα πολλές, οι οποίες όπως είναι λογικό αλλάζουν ανάλογα με την έκδοση. 

Οι διάφορες εκδόσεις του εκτός από το χαρακτηριστικό αριθμό π.χ. 1.0 συνοδεύονται και από ένα όνομα. Αυτό είναι συνήθως το όνομα από κάποιο γλυκό, π.χ. Donut, Eclair, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, Kitkat κλπ. 

Η εξέλιξη του Android από το 2008 και μετά


Μάλιστα σε κάθε έκδοση το λογότυπο προσαρμόζεται ανάλογα και το ρομποτάκι μεταμορφώνεται στο αντίστοιχο γλυκό. :) 

Το μεγάλο πλεονέκτημα, όμως, της πλατφόρμας Android είναι η παρουσία του Android Market, γνωστό και ως Play Store ή Google Play. 

Στην ουσία πρόκειται για μια αγορά με πολύ μεγάλη ποικιλία τόσο δωρεάν, όσο και επί πληρωμή εφαρμογών, παιχνιδιών, βιβλίων κλπ όπου μπορεί κανείς να βρει σχεδόν τα πάντα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου