Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014

Ποια η διαφορά στατικής και δυναμικής IP;

Αρχικά για να καταλάβουμε πλήρως ποια η διαφορά στατικής και δυναμικής ip, καλό είναι πρώτα να ανατρέξετε στο άρθρο που αναφέρουμε εκτενώς τι είναι η ip ώστε να κατανοήσετε πλήρως την απάντηση του συγκεκριμένου ερωτήματος. 

Και όπως πάντα εδώ στο coolweb.gr : απλά και κατανοητά!! 

Στα γρήγορα, όπως αναφέραμε, η διεύθυνση ip είναι ένα μοναδικό νούμερο που έχει κάθε υπολογιστής συνδεμένος στο διαδίκτυο. Αυτό εξυπηρετεί στο να στέλνουμε τα δεδομένα σε κάποιον επιθυμητό προορισμό (ή και να λαμβάνουμε δεδομένα από έναν τέτοιο προορισμό, όπως πχ από μία ιστοσελίδα). 

Υπάρχουν που λέτε οι στατικές και οι δυναμικές IPs. Η διαφορά τους δεν έγκειται στο γεγονός ότι έχουν κάποια "οπτική" διαφορά στο νούμερό τους, αλλά στον τρόπο που τις χρησιμοποιούμε. 

στατικές - δυναμικές IPΗ στατική ip είναι αυτή που είναι "αφιερωμένη για πάντα" σε κάποιον υπολογιστή και δεν αλλάζει ποτέ. 

Ενώ η δυναμική ip αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ο υπολογιστής που συνδέεται στο internet, παίρνει μία διαφορετική τέτοια δυναμική ip ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 

Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε μια σύνδεση στο internet με στατική ip: αυτό σημαίνει ότι το νούμερό μας αυτό (η IP διεύθυνση) θα παραμένει πάντα το ίδιο. 

Ενώ αν έχουμε δυναμική ip, σημαίνει ότι κάθε φορά που θα μπαίνουμε στο internet, η IP μας θα αλλάζει. Έτσι, ενώ σήμερα εμείς μπορεί να έχουμε πχ την 194.120.55.180, αύριο μπορεί να την έχει κάποιος άλλος κι εμείς να έχουμε μια άλλη. 

Γιατί δεν έχουμε όλοι στατικές IP;

Αυτό φυσικά είναι ένα εύλογο και λογικότατο ερώτημα! Ο λόγος; Δεν έχουμε όλοι στατικές IP για λόγους ...οικονομίας! Όχι στα λεφτά, αλλά στα νούμερα! 

Πληροφοριακά...

Οι IPs τείνουν να εξαντληθούν! Γι’ αυτό έχουν εφαρμοστεί διάφορα τρικ ώστε να κάνουμε οικονομία και να μην τελειώσουν!

Επίσης αυτές που ξέρουμε είναι οι IPv4, και επειδή τείνουν να εξαντληθούν, δημιούργησαν πιο "μεγάλες" ip IPv6, που σύντομα θα αντικαταστήσουν τις παλιές.

Σε κάποιες περιπτώσεις όπως στους servers που είναι συνδεμένοι στο internet και φιλοξενούν ιστοσελίδες, θα πρέπει αναγκαστικά να είναι στατικές οι ip ώστε να είναι προσβάσιμος κάθε φορά ο κάθε server, με την ίδια διεύθυνση ip, είτε από τους διαχειριστές, είτε από τους επισκέπτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου